2012.06.04. 19:56

Pelenkaváltás

Laci persze szkeptikus, mint minden újdonsággal szemben. Áttértem ugyanis a mosható pelenkákra.

 Ami persze már rég nem az a hagyományos pelenkázás, mint anyáink idejében. Mára menő, mindenféle típusú és dizájnú mosható pelenkákat gyártanak. Már jó ideje gondolkodom a váltáson, úgy igazán nem is tudom, miért szimpatikus annyira ez a retró pelenkázás. Földanya-típus nem vagyok, bár gyanús lehet, hogy kendőben hordom a gyerekemet és mosható pelenkát használok. A legfőbb indok talán az, hogy Ádám hetente fogyasztott el egy csomagnyi (kb. 40 darab) pelenkát, és ez a rettenetes szeméthalmozás elborzasztott. Pláne, hogy minimum 50 év az elbomlási ideje egy pelenkának. Szóval brutális környezetszennyezés. És bár nem tartom magam egy húdeökotudatosan élő egyednek, azért ez még nekem is sok(k).

A mosható pelenkák legelrettentőbb tulajdonsága az áruk. Tény, hogy megtérül, de azért könnyebb kiadni nyolc eurót egy csomagért, mint húszat egy darab mosható pelenkáért, amiből elméletileg kb húsznak kellene lennie, és még akkor is épphogycsak kijönnénk velük... Éppen ezért óvatosan vágtam neki a dolognak.

Úgyhogy Ádám itthon mosható pelenkában feszít, hosszabb útra még nem vittem őt benne, de lassan ennek is eljön az ideje, úgy érzem. Éjjelre eldobhatót adok rá, így a reggeli kézzelfogható termést még ide nyomja. Aztán ha úgy érzem, hogy még várható tőle „anyag“, a második eldobhatót is megkapja, mert a sárga foltok kimosásával bizony megkínlódom. Így is megszívom néha (független attól, hogy eldobható, illetve mosható pelenkáról van szó), és moshatom kézzel a ruháit. Ma pl. a bodyján kívül az apja combját is sikerült leszarnia a Kismalacnak.

A „zsebes“ verziót használom (-nám, de még csak pár van belőle), itthon sima textilpelenkába csomagolom, amit egy színes, vízhatlan bugyival rögzítek a Gyerek fenekére. Nem annyira tuti, mint a zsebes, azzal viszont az a gond, hogy tényleg minimum húszra lenne szükségem, és akkor naponta moshatnám őket (nem beszélve az árukról...). Így elég kétnaponta pelenkákat mosni. Kábé két-három óránként cserélem őket, illetve, ha úgy érzem, Ádám a nedves feneke miatt nyűgös. Mert ugye ez nem tartja szárazon a babapopsit, cserébe remélem, nem két-két és fél évesen tudom majd rászoktatni a bilire. (az a meggyőződésem ugyanis, hogy mivel ez kényelmetlen a Gyereknek, hamarabb leszokik róla, mint a kényelmes, száraz, eldobható pelusokról).

Szóval Laci szkeptikus, nem érti, minek szórakozom a mosással, mikor létezik az egyszerűbb, eldobható megoldás. Ő még nálam is kevésbé ökotudatos. Pedig hát ezt a szegény természetet már eléggé kiszipolyoztuk, úgyhogy igazán tehetnénk már valamit érte is. Még ha ezek csak olyan apróságok, mint a mosható pelenka, szemétszelektálás, napenergia felhasználása. Na bumm, mégiscsak ökotudatos vagyok valamennyire?

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-haz.blog.hu/api/trackback/id/tr754565485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osztó 2012.06.05. 11:04:30

Lacikám, nemcsak hogy rengeteg szemetet csinál az eldobható, de gondolj bele abba is, hogy a Malacotok feneke és bögyörője egy kémiailag fehérített vatta- és papírpamacsba van beleragadva. Te szeretnéd magadon mindezt?
Hajrá Nóri!
süti beállítások módosítása