2012.12.02. 17:15

Ádám, nem!

Mostanában ez a leggyakrabban elhangzó mondat a házban.

all.jpgÁdám fiunk pár nappal azután, hogy mászni kezdett, megtanult lábra állni. Persze még csak egy elég bizonytalan technikával, valamibe két kézzel belekapaszkodva, de határozottan megy neki a dolog. Az óvó apai-anyai kezek ilyenkor azért vigyáznak rá, de erre egyre kevesebb szükség van.  Ja, és rettenetesen élvezi, amikor csak teheti, felnyújtja a kezét a székre vagy a kanapéra, fogást keres az ágytámlán, és egy-kettő: felhúzza magát.

Mi meg csak csóváljuk a fejünket Nórival, hogy hát hihetetlen, milyen ügyes ez a gyerek.  

A nagy ügyességnek persze megvan a böjtje is – mióta megindult, Ádámot egy percre sem hagyhatjuk magára. A kisebb balesetek természetesen elkerülhetetlenek: van, hogy a parkettán koppan a kobak, amitől persze mi jobban megijedünk, mint ő. (Most, ahogy ezt írom, Ádám éppen megpróbál felkapaszkodni hozzám a heverőre, hogy elérje a laptopot – szerencsére ezúttal csak a szőnyegre esett hátra.) Egyszer-kétszer már mászás közben is elterült, hiába, no: gyakorlat teszi a mestert.

Mi pedig Nórival gyakoroljuk a rendrakást, Ádám ugyanis nálunk mindig gyorsabban találja meg a konyha padlóján a hagymahéjat, a leesett csavart, tollat, számlát, akármit. Az anyja ma délelőtt egy függönycsipeszt piszkált ki a szájából, amit elővigyázatlanul a második konyhapolcon hagytunk a harmadik helyett. Az elsőt már direkte neki rendeztük be olyan tárgyakkal, amelyekkel nem tehet kárt magában, de arra nem számítottunk, hogy felkapaszkodik a másodikig.

Nem tudom, érdemes-e egyáltalán tiltani, hogy rágja a papucsomat. Szerintem nem. Majd csak rájön, hogy vannak annál finomabb falatok is. Például mindenféle papírdarab, amit csak elér. Gondolom, csak napok kérdése, és az alsó könyvespolcokról is följebb kell költöztetnünk a nem rágásra szánt irodalmat. A szobanövények is haladékot kaptak egyelőre, ki tudja, meddig. A tálaló ajtajáról viszont már tudja, mire való...

szekrenye.jpgÁdámnak még csak két foga van, de annál lelkesebben rágcsálná a porszívó vezetékét vagy az antennakábelt. Ez utóbbit egyelőre meg is kellett szüntetni, mondjuk, tévénézésre úgysem jut idő mellette. Ilyenkor persze erélyesen rászólunk, hogy Ádám, nem!, de úgy tűnik, ez nemigen szegi kedvét a további felfedezésektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-haz.blog.hu/api/trackback/id/tr884943293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása